Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Sfinților 40 de Muceninici – Tradiții și obiceiuri

0 95

40_de_mucenici

Pe 9 martie, creştinii îi prăznuiesc pe Sfinții mucenici din Sevastia Armeniei, sărbătoare considerată ziua bărbatului, deoarece există o serie de tradiţii ce îi vizează direct pe aceştia.

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este ziua în care femeile trebuie să pregătească în casă mucenicii. Tradițiile și obiceiurile nu mai sunt însă respectate și chiar și unele femei de la țară au renunțat la frământat și s-au reprofilat pe comenzile la patiserie.

Prăznuirea celor 40 de mucenici este probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Astfel, se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici.

În unele zone, spre fericirea bărbaţilor „setoşi”, există tradiţia a 44 de pahare de vin sau de tărie, încă de la miezul zilei.

Totuşi, această mică greşeală vine dintr-o diferenţă de tradiţie. După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44.

În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de sfinții mucenici, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8.

mucenici

În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Plugul, după ce era trecut prin foc de către fierarul satului, era scos în fața casei în mod festiv. În cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casă era principalul protagonist în desfășurarea practicilor.

După aducerea plugului în fața casei, plugarii, de obicei doi la număr, stăteau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor, iar femeia ieșea din casă având într-o mână traista pentru plugari, iar în cealaltă un vas cu apă sfințită, tămâie și busuioc. Femeia se apropia de plug și de car, le înconjura de trei ori, stropindu-le cu agheasmă și afumându-le cu tămâie. Femeia rostea, într-o solemnitate deplină, următoarele:

„Cât de curată este tămâia și agheasma, așa de curați să fiți și voi

Și să umblați nedespărțiți la arat

Și nicicând să nu dați peste vreun strigoi sau moroi

Care să vă facă rău”.

Mai există şi alte obiceiuri pentru ziua de 9 martie: ritualul de a bate cu maiul în pământ pentru ca din acesta să iasă căldura, tradiţia de a bate 40 de mantii (câte una pentru fiecare mucenic) cu scopul de a trăi ani mulţi şi sănătoşi şi de a descoperi eventuale comori îngropate în pământ.

În ziua Sfinților mucenici se face prognoza vremii de Paşti, dar şi pentru cea până la sfârşitul anului. Dacă tună în timpul zilei este semn bun, pentru ca va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii. În schimb, dacă în ajunul Sfintilor Mucenici este vreme rece şi îngheaţă pământul va urma o toamnă lungă.

Pentru a avea parte hrană până la recolta următoare, în Muntenia, de Sfinții Mucenici, femeile stropesc cu ajutorul unui snop de busuioc udat în agheasmă vasele în care gătesc de post, cele pentru bucatele pentru sărbătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziile din cămară. La final, acestea tămâiază casa.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More