Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Ziua Unirii la Dej: lupte cu gladiatori la inaugurarea Muzeului Municipal Dej. ÎPS Andrei Andreicuț a primit titlul de ”Cetățean de onoare” al Dejului – FOTO/VIDEO

0 461

Primăria Municipiului Dej a organizat azi, în centrul orașului, manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, un eveniment aparte reprezentându-l deschiderea muzeului Municipal Dej.

Strada 1 Mai, din fața clădirii Primăriei Dej, a  fost închisă azi circulației auto, pentru a se crea spațiul necesar derulării manifestărilor programate de către organizatori.

Astfel, începând cu ora 12:00, dejenii au putut asista la demonstrații de luptă cu gladiatori în zona din fața Primăriei Municipiului Dej, după care manifestările s-au mutat în noua clădire a Muzeului Municipal Dej. Aici, în sala de conferințe a fost amenajată o zonă, unde au fost organizate și ateliere de meşteşuguri antice și jocuri romane, pentru ca în curtea instituției să aibă loc probe de mânuire a arcului, la care au participat o mulțime de copii.

Începând cu ora 14, mulțimea s-a mutat la etajul clădirii, unde a avut loc inaugurarea Muzeului Municipal Dej. După o slujbă de sfințire, în prezența primarului Costan Morar, a deputatului Cornel Itu, a preoților și oficialităților locale, dar și în fața a numeroși dejeni, ÎPS Andrei a sfințit noua locație a muzeului. Dejenii au putut face apoi o scurtă vizită a Muzeului Municipal Dej, gazdă a acestuia fiind Constantin Albinetz, șeful Serviciului de Cultură din cadrul Primăriei Dej.

Seria evenimentelor dedicate Unirii Principatelor Române a continuat de la ora 15:00 la Centrul Cultural ”Arta”, unde Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a fost acordat titlul de ”Cetățean de onoare al Municipiului Dej”, care a fost aprobat în ședința de ieri a Consiliului Local Dej.

ÎPS Andrei a fost așteptat la Centrul Cultural Arta cu pâine și sare, după ce a parcurs pe jos drumul de la Muzeul Municipal, pe parcurs fiind întâmpinat de credincioși din Dej, care au dorit să primească binecuvântarea părintelui.

Prorectorul Universității Babeș Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan a făcut o succintă prezentare a activității ÎPS Andrei, în fața unei săli pline, după care primarul Costan Morar i-a acordat titlul de cetățean de onoare în aplauzele spectatorilor.

La finalul manifestărilor, Ioan Bolovan a susținut conferința cu tema ”De la Mica la Marea Unire”.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1737822346280525.1073742433.467241263338646&type=1&l=cd49db6bce

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More