Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua veteranilor, marcată și în acest an la Dej, la mormântul Maiorului post-mortem Unguraş Vasile, din Cimitirul Mulatău

0 221

Conform Legii 150 / 2014, în data de 11 noiembrie s-a instituit Ziua Veteranilor pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi  familiilor acestora.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă datorită a două evenimente simbolice:

– La 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se pune capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile marii noastre Uniri de la 1 Decembrie 1918;

– Pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoroşi, primul militar român decedat în TO din Afganistan.

În Garnizoana Dej, manifestările dedicate acestei sărbători, s-au desfăşurat în data de 11.11.2017, începând cu orele 10.00, la mormântul Maiorului post-mortem Unguraş Vasile, din Cimitirul Mulatău, unde a avut loc un ceremonial militar-religios, Te-Deum şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

La eveniment au participat Primarul municipiului Dej, comandanţii unităţilor militare din garnizoană şi numeroase cadre militare.

Maiorul (pm) Vasile – Iuliu Unguraş, 32 de ani, a căzut la datorie în Afganistan, la 7 aprilie 2009.

Maiorul (pm) Unguraş conducea o misiune de patrulare formată din patru autovehicule HMMWV, din cadrul Batalionului 2 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 km nord – est de Qalat, unul din autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi.

Născut la 27 ianuarie 1977, în localitatea Dej, judeţul Cluj, căpitanul Unguraş    absolvise Liceul Militar „Mihai Viteazu”, Alba Iulia absolvit în 1997 şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu în 2001. Era încadrat la Batalionul 265 Poliţie Militară pe funcţia de comandant pluton.

În Afganistan acţiona alături de colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Se afla la a doua misiune într-un teatru de operaţii, prima misiune fiind în Irak, în 2006. Era căsătorit şi avea fetiţe gemene, Iuliana şi Doina, în vârstă de doi ani.

Pentru curajul, devotamentul şi respectarea jurământului de a-şi apăra ţara cu preţul vieţii, a fost avansat de către ministrul apărării naţionale la gradul de maior post-mortem şi a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Vasile – Iuliu Unguraş cu „US Bronze Star Medal”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More