Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

5 lucruri pe care posibil nu le cunoașteți despre oțelul galvanizat

0 1.482

Există atât de multe curiozități în jurul oțelului. Știați că oțelul este cel mai reciclat material din lume? Peste două din trei tone de oțel sunt fabricate din materiale reciclate și până la 95 la sută din anumite tipuri de oțel (oțelul folosit pentru mașini, de exemplu) este folosit din nou.

Există, de asemenea, curiozități fascinante despre oțelul galvanizat, oțel care este scufundat în zinc topit, astfel încât să nu ruginească. Iată cinci lucruri pe care probabil nu le cunoșteați despre oțelul galvanizat (https://metinvestholding.com/ro/products/sheets-steel/galvanized-steel-sheets).

Oțelul galvanizat a fost numit după un om de știință italian din secolul al XVIII-lea, Luigi Galvani.

Luigi Galvani (1737-1798) nu a fost doar un fizician de prim rang al timpului său, ci și un medic, filozof și biolog. El a descoperit că țesuturile animale – exemplul clasic este aplicarea curentului electric la mușchii picioarelor unei broaște – răspund la curenți electrici minusculi. Descoperirea lui Galvani a fost atât de semnificativă încât toate tipurile de curenți electrici au ajuns să fie cunoscuți ca „galvanici”. Când descoperirea lui Sir Humphry Davy 50 de ani mai târziu a condus la înțelegerea faptului că zincul în contact cu fierul ar putea proteja fierul de rugină printr-un proces electrochimic, procedura de acoperire a fierului cu zinc a devenit cunoscută sub numele de „galvanizare”.

Oțelul galvanizat este o componentă structurală și un material de construcție ieftin și costă relativ puțin la întreținere.

Oțelul galvanizat costă cu câțiva cenți pe kilogram mai mult decât oțelul structural netratat. Alternativa sa, oțelul inoxidabil, costă de patru până la cinci ori mai mult decât oțelul galvanizat. Orice sudor care lucrează cu oțel obișnuit poate lucra și cu oțel galvanizat, deși sudorii au nevoie de protecție împotriva fumului de zinc. Este nevoie de pregătire specializată pentru a face construcții sau producție cu oțel inoxidabil, iar costul forței de muncă pentru oțel inoxidabil este cu aproximativ 50 la sută mai mare.

Clădirile și structurile din oțel galvanizat pot să nu necesite întreținere timp de 50 de ani sau mai mult. Acesta totuși nu este și cazul oțelului structural sau al oțelului inoxidabil.

Oțelul galvanizat este folosit în mașini.

Oțelul galvanizat a devenit materialul de bază în industria auto. Timp de zeci de ani, oțelul structural netratat a fost materialul de alegere pentru producătorii de mașini americani și aproape fiecare consumator a avut o anumită experiență în a ține pasul cu straturile de protecție împotriva ruginii pentru a-și menține mașinile în funcțiune. În anii 1980, modelele japoneze importate au început să vină cu cadre din oțel galvanizat, iar consumatorii americani au ajuns să ceară oțel galvanizat și în modelele americane.

Oțelul galvanizat are numeroase aplicații dincolo de construcții și mașini.

Oțelul galvanizat este folosit pentru a face piulițe, șuruburi și cuie rezistente la coroziune. Este folosit pentru țevile exterioare atunci când țevile din plastic nu sunt suficient de rezistente. Este folosit pentru băncile stațiilor de autobuz, balcoane, verande, scări, treceri și trepte. Coloanele de iluminat care asigură iluminarea pe timp de noapte a drumurilor sunt realizate din oțel galvanizat, la fel și stâlpii care susțin distribuția de energie de înaltă tensiune către fabrici, școli și spitale.

Procesele industriale de galvanizare au evoluat foarte mult.

Oțelul galvanizat este încă fabricat prin scufundarea la cald a oțelului pretratat în zinc topit și eliminarea excesului de zinc cu o „ștergere” cu curent de aer, dar există și metode mai noi de aplicare a unui strat protector de zinc pe oțel.

Oțelul poate electrogalvanizat prin aplicarea unui anod de zinc încărcat pozitiv atașat la o tablă de oțel încărcată negativ.  Oțelul poate fi galvanizat cu un amestec de zinc și aluminiu.

Metalele galvanizate pot fi realizate prin Sherardizare, turnarea oțelului într-un tambur rotativ etanș cu pulbere de zinc până când zincul și oțelul formează un aliaj.

Grinzile și sculpturile din oțel exterioare pot fi realizate din oțel galvanizat cu un „spanngle” controlat, care conferă sau nu oțelului o suprafață texturată din motive pur estetice, după cum dorește clientul. Oțelul galvanizat poate fi fabricat printr-un proces numit „zincare uscată” sau „granulație” care îl face foarte aderent pentru vopsea, cauciuc și straturi cu pulbere.

Oțelul galvanizat este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție și de fabricație utilizate pe scară largă astăzi, dar tehnologia de fabricare a produselor din oțel galvanizat ecologice este în continuă evoluție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More