Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Explozie la un bloc din municipiul Bistriţa. Nouă persoane au fost transportate la spital

0 53

Nouă persoane au fost rănite, miercuri dimineaţa, la Bistriţa, în urma unei explozii care a avut loc la un bloc, din cauza unei acumulări de gaze, iar peste 60 de apartamente au fost avariate, scrie mediafax.ro.

Explozia s-a produs într-un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc de locuinţe din municipiu, mai multe echipaje ale pompierilor şi de salvare deplasându-se la imobilul respectiv, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, maiorul Ioan Budurlean.

Alte două blocuri învecinate au fost evacuate în urma deflagraţiei deosebit de puternice.

Oamenii au fost treziţi în miez de noapte de o bubuitură şi povestesc căexplozia s-a produs în apartamentul unui tânăr care ar avea probleme cu drogurile, care şi-ar fi improvizat o instalaţie de încălzire dintr-o sobă legată la o butelie.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost anunţat de explozia unui apartament într-un bloc de locuinţe. La faţa locului au fost găsite nouă persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale, una dintre ele grav afectată de explozie, cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului. Explozia a afectat 40 de apartamente din blocul în care s-a petrecut explozia şi alte 20-25 din blocul de alături. Toate persoanele care s-au putut autoevacua şi nu au nevoie de ajutor vor fi şi cazate la adăpost. În cursul zilei vor putea reveni la locuinţă, însoţiţi bineînţeles pentru a putea să-şi ia câteva lucruri. Este afectată structura de rezistenţă a blocului, a căzut planşeul între două etaje”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, maiorul Ioan Budurlean.

Tânărul de 24 de ani, care locuia în apartament, a suferit, din cauza deflagraţiei, arsuri grave, urmând să fie transferat la un spital din Bucureşti.

Vecinii povestesc că acesta nu a realizat ce se întâmplă şi, imediat după explozie, cerea doar să fie lăsat să doarmă îl lase să doarmă.

„Am auzit o explozie mare şi toate din baie, de casă, uşa, geamurile toate au căzut. M-am uitat pe geam să văd ce se întâmplă şi am auzit cum strigă cineva să ieşim din case. A explodat apartamentul unui tânăr care avea probleme cu drogurile, a fost şi internat din cauza lor”, a spus un vecin.

Toate apartamente au rămas fără geamuri şi uşi, iar la ora transmiterii acestei ştiri echipaje ale pompierilor, poliţiei, inspecţiei în construcţii şi ale Eon Gaz, efectuează cercetări la faţa locului pentru a stabili cu exactitate cum s-a petrecut explozia şi cât de afectată este structura de rezistenţă a celor două blocuri.

Comunicat IPJ Bistrița-Năsăud:

La data 19 octombrie, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, într-un bloc din municipiul Bistriţa a avut loc o explozie. La faţa locului poliţiştii au împrejmuit perimetrul şi au luat toate măsurile necesare siguranţei cetăţenilor, în zonă afectată. De asemenea, poliţiştii rutieri au luat toate măsurile pentru fluidizarea traficului rutier şi limitarea accesului în zona afectată.

Din primele verificări efectuate de poliţişti la fața locului, a rezultat faptul că explozia ar fi  avut loc într-un apartament situat la etajul al treilea al unui imobil cu patru etaje.

Nouă persoane au fost transportate la Spitalul Județean Bistrița pentru acordarea de îngrijiri medicale, una dintre acestea fiind în stare gravă şi transportată la Bucureşti, pentru îngrijiri de specialitate. Toţi locatarii au fost evacuați din imobilul afectat.

Cercetările vor fi continuate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Comunicat ISU Bistrița-Năsăud

În data de 19.10.2016, în jurul orei 00.32, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistruţa al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost anunţat despre producerea unei explozii întrun bloc de locuit din municipiul Bistriţa, str. Arţarilor.

În cel mai scurt timp, s-au deplasat la faţa locului forţe din cadrul ISU Bistrița-Năsăud: un echipaj de terapie intensivă SMURD, un echipaj de prim ajutor SMURD, două autospeciale cu apă şi spumă şi o autospecială pentru salvare de la înălţimi.

Imediat, efectivele salvatorilor au fost suplimentate cu forţe de la alte instituţii, astfel: S.A.J. Bistriţa- Năsăud cu 5 ambulanţe tip B2 și 10 cadre medicale, S.V.S.U. Bistriţa cu 2 autospeciale și 8 voluntari, I.J.J. Bistriţa-Năsăud cu 2 autospeciale și 13 jandarmi, IPJ Bistriţa-Năsăud cu 8 autospeciale și 20 polițiști, o echipă a societăţii de distribuţie a gezelor naturale şi o echipă aparţinând societăţii de distribuţie energie electrică.

Salvatorii au procedat la evacuarea locatarilor din imobilul afectat de explozie. Majoritatea dintre aceștia s-au autoevacuat înainte de sosirea echipajelor de intervenție la fața locului.

A fost acordată asistenţă medicală unui număr de nouă victime, acestea fiind ulterior transportate la UPU – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa – Năsăud. Victima din apartamentul unde a avut loc deflagraţia, în vărstă de 24 ani, a fost transportată de către echipajul de terapie intensivă SMURD, la o clinică de specialitate din municipiul Bucureşti.

Cu sprijinul Primăriei municipiului Bistriţa, au fost asigurate 20 locuri de cazare şi adăpost provizoriu pentru persoanele evacuate. Majoritatea locatarilor s-au cazat la rude şi prieteni, doar trei persoane au fost cazate în spaţiul pus la dispoziție de autorități.

După finalizarea intervenţiei, forţe din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, asigură securitatea imobilului afectat.

În urma deflagraţie au fost afectate cele 40 de apartamente din imobil şi un număr de 25 apartamente din imobilele învecinate (geamuri sparte).

La faţa locului o comisie lucrează pentru stabilirea unei cauze de producere a deflagraţiei.

 

 

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More