Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022 pentru o parte dintre români

0 814

Certificatul verde COVID-19 ar putea expira, de la 1 februarie 2022, pentru o parte din românii vaccinaţi împotriva coronavirusului. Iată care sunt persoanele vizate de măsură şi ce pot face pentru a preveni acest lucru.

Cel puţin aşa reiese din declaraţiile iniţiale ale ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a anunţat săptămâna trecută că documentul nu va mai fi valabil pentru cei care au amânat doza booster. Mai exact, este vorba despre cei care nu s-au mai vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 9 luni. 

Astfel, certificatul verde ar urma să expire la 1 februarie 2022 pentru cei vaccinaţi cu schema completă, care nu au făcut doza booster şi pentru care au trecut 9 luni de la ultima doză administrată. Aceştia se pot imuniza până la finalul lunii ianuarie, ceea ce va prelungi termenul de valabilitate al documentului.

Ce spun autorităţile despre certificatul verde şi măsurile anti-COVID

Potrivit declaraţiilor lui Rafila, măsura a fost discutată în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2. De altfel, estimările specialiştilor arată că la mijlocul lunii februarie în România s-ar putea înregistra peste 70.000 de cazuri de COVID-19 într-un interval de 24 de ore. „Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More