Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ministrul Mediului vrea ca urșii din România să poată fi împușcați în 24 de ore

0 522

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să schimbe legislația, astfel încât urșii din România care reprezintă un pericol pentru om să poată fi împușcați în cel mult 24 de ore.

Ministrul Mediului propune o procedură rapidă de intervenție în cazul urșilor care intră în localități. Astfel, în 24 de ore, un jandarm și un vânător ar trebui să-l găsească și să-l împuște pe loc dacă este agresiv sau atacă animale și oameni.

Ministrul susține că în ultimii 5 ani populația urșilor a crescut necontrolat, iar mutarea lor nu mai este o soluție. “Procedura respectivă ar însemna vânătoarea mascată de trofee”, îl contrazic apărătorii animalelor.

Ministrul Mediului dorește să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul și să decidă pe loc tipul de intervenție. Dacă aceștia decid că ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări.

În acest moment, vânătoarea urșilor este interzisă. Pot fi împușcați doar în baza unei derogări. Ministrul Mediului se plânge de birocrație și spune că pot trece 2-3 luni până când semnează toate instituțiile. Timp în care urma ursului se pierde, iar vânătorii nu știu ce animal urmează să fie mutat sau împușcat.

Numărul apelurilor la 112 a crescut de 10 ori

Tanczos Barna susține că din 2016, de când derogările au fost introduse în lege, numărul urșilor a crescut necontrolat.

Nu exista un recensământ oficial, dar a crescut de zece ori numărul de apeluri la 112.

Soluțiile cerute de societatea civilă, hrana pentru urși în pădure, tomberoane îngropate și garduri electrice nu ar fi suficiente, este de părere ministrul Mediului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Sunt hrănite de asociațiile de vânătoare în pădure. Animalele își caută teritoriu indiferent de hrană și de garduri electrice. Nu poate fi păzită fiecare casă”.

Barna a declarat că, în prezent, așa numita derogare, care se acordă pentru eliminarea unui urs, ”în momentul în care viața cuiva este în pericol”, se eliberează foarte greu, chiar și în 2 – 3 luni.

”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația.” – a declarat ministrul Mediului.

În aceste condiții, Barna vrea ca intervenția să se facă ”în 24 de ore, maxim”.

”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni.” – a spus ministrul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More