Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Facebook și virusul. Ce măsură neobișnuită au luat oficialii companiei

0 68

Facebook Inc. a anunţat joi că va elimina toate dezinformările despre coronavirusul din China, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat „urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional” în urma epidemiei, conform Reuters.

Reprezentanţii celei mai mari reţele de socializare din lume au anunţat printr-un mesaj publicat pe blogul oficial al companiei că vor elimina conţinuturile despre coronavirus „care conţin afirmaţii false sau teorii ale conspiraţiei, semnalizate de organizaţii de sănătate globale şi de autorităţi locale din domeniul sănătăţii”, deoarece astfel de conţinuturi încalcă interdicţia adoptată de Facebook împotriva dezinformărilor care pot să provoace „vătămări fizice”.

Decizia reprezintă o abordare neobişnuit de agresivă a companiei Facebook, care, de obicei, limitează distribuirea conţinuturilor cu dezinformări medicale prin intermediul unor restricţii ce vizează rezultatele căutărilor online şi reclamele, dar care permit conţinuturilor originale să rămână vizibile pe platformă.

Această abordare i-a supărat pe criticii companiei, care spun că aceasta a eşuat în tentativele sale de a reduce răspândirea inexactităţilor ce reprezintă o ameninţare globală majoră la adresa sănătăţii.

În special, dezinformările despre vaccinare s-au răspândit foarte mult pe reţelele de socializare în multe ţări în ultimii ani, inclusiv pe durata unor campanii majore de vaccinare demarate împotriva poliomielitei în Pakistan şi de imunizare împotriva febrei galbene în America de Sud.

Facebook, criticată vehement pe plan mondial în ultimii ani din cauza politicilor sale de confidenţialitate, a eliminat în trecut o dezinformare legată de vaccinarea din Samoa, unde epidemia de rujeolă a ucis câteva zeci de persoane anul trecut, după ce a constatat că situaţia era atât de gravă, încât inexactităţile riscau să provoace vătămări de ordin fizic la nivelul populaţiei, a dezvăluit pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a companiei americane, care consideră că acel demers a reprezentat “o acţiune extremă”.

Facebook a eliminat de pe platforma sa şi o dezinformare despre vaccinurile împotriva poliomielitei din Pakistan, deşi ameninţarea iminentă de vătămare a implicat în acest caz riscul de violenţă asupra angajaţilor din domeniul sănătăţii care erau implicaţi în campaniile de imunizare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More