Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Interviu – Radu Ioan Purdea, candidatul PRO România la Primăria Cășeiu, își propune să le redea cetățenilor din comună speranța și încrederea că merită mai mult

0 3.404

Radu Ioan Purdea, candidatul PRO România la Primăria Cășeiu, își propune să le redea cetățenilor din comună speranța și încrederea că merită mai mult.

  1. Sunteţi candidatul PRO România la funcţia de primar al comunei Căşeiu. Ce v-a determinat să alegeţi acest partid şi ce vă motivează să candidaţi la Primărie?

PRO România este cel mai nou proiect al vieţii politice româneşti, iar pentru mine, înfiinţarea sa coincide cu redobândirea drepturilor elective care, în mod firesc, mi s-au restrâns în ultimii 31 ani, respectiv în perioada în care mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Poliţiei Române.

Sunt onorat că acest partid m-a desemnat candidat la Primăria Căşeiu, pentru a reclădi speranţele locuitorilor şi a le reda încrederea că merită mai mult, iar schimbarea actualei administraţii este oportună şi necesară pentru ca barometrul calităţii vieţii locuitorilor să înregistreze creşteri.  

Sunt originar din comună, iar formele de educaţie urmate şi ulterior obligaţiile profesionale m-au ţinut la distanţă, dar am revenit ori de câte ori am avut ocazia pentru a-mi lua balsamul energetic.  În timp, am realizat profunzimea legăturii cu satul, cu comunitatea de aici, și m-am întors cu forme legale de domiciliere, alegând statutul de navetist la Cluj-Napoca.

Am purtat cu mare mândrie cartea de identitate, dar acest sentiment păleşte în ultima perioadă. Batem pasul pe loc. Există o lentoare generalizată în comuna noastră. Prea multe amânări, prea multe aşteptări înşelate, prea multă lume nemulţumită arată cu degetul spre primărie. Asta mă motivează să candidez. Îmi pasă de comuna mea, de satul meu şi nu voi înceta să sper că putem avea un stil de viață așa cum ne dorim, la noi acasă. Pe concetăţenii mei îi îndemn să facă la fel.

2. Care este experienţa dumneavoastră profesională şi în ce fel vă poate ajuta pentru funcţia de primar?

Candidatura la această funcţie trebuie validată de o bogată experienţă profesională, pentru a crea certitudinea exercitării unui mandat de succes. Dacă acest element lipseşte ori e insuficient, probabilitatea eşecului e iminentă.

Despre experienţa mea profesională pot spune că are două componente mai pregnant conturate: una juridică și una managerială. Sunt licenţiat în ştiinţe juridice şi absolvent al Academiei de Poliţie. Pe parcursul carierei, am îndeplinit atât funcţii de execuţie, cât şi de conducere. În concret, am coordonat timp de cinci ani Biroul de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Dej, după care, timp de 13 ani, am îndeplinit funcţia de şef al Catedrei de Specialitate din cadrul Şcolii de Poliţie din Cluj-Napoca.

În toţi aceşti ani, am avut ocazia să constitui, să coordonez şi să obţin alături de colegii mei performanţe profesionale apreciabile, ca rezultat al muncii în echipă, făcute cu pasiune şi responsabilitate.

Privind în urmă, consider că nu m-am hazardat intrând acum, în această competiţie. Ştiu sigur că un bun primar trebuie să aibă cunoştinţe legislative temeinice şi respect pentru lege şi ordine. Nu numai că-mi sunt cunoscute, dar le-am aplicat îndelung şi mai mult, i-am iniţiat şi pe alţii în învăţarea lor, în calitate de cadru didactic. Apoi, competențele manageriale, pe care le-am şlefuit în timp, îmi vor fi indispensabile pentru că se prefigurează un nou colectiv, o nouă echipă, care are nevoie de un lider cu experienţă profesională probată pentru a-şi onora misiunea.

3. Cum vă propuneţi să dezvoltaţi comuna în cazul în care veţi câştiga mandatul de primar?

Mi-aş dori să devin depozitarul de încredere al ideilor şi dorinţelor tuturor cetăţenilor comunei, în ceea ce privește administraţia publică. Sunt sigur că cele mai bune idei sunt emanaţia colectivităţii, de la care aştept implicare şi deplasare în acelaşi sens, spre bunăstare colectivă. 

Antreprenorii din Căşeiu vor fi trataţi cu respectul cuvenit principalilor contributori la bugetul local, iar dialogul permanent şi consultările pe care le voi iniţia vor aduce soluţii benefice comunităţii, spre mulţumirea tuturor. Doresc să ajut, să încurajez şi să creez facilităţi pentru toţi cei care  doresc să dezvolte afaceri în comună, pe deplin conştient de sursa sigură a finanţării publice prin care comunitatea prosperă şi de care suntem dependenţi.

Am multe idei care privesc dezvoltarea comunei noastre, unele din categoria urgenţe, altele pentru care acţiunile făcute azi ştiu că vor avea impact peste 5-10 ani sau mai mult. De aceea, viziunea mea pe termen imediat, dar şi pe termen lung, trebuie confruntată şi validată mai întâi de  comunitate.

Consider că, în acest moment, dezvoltarea comunei este dependentă de crearea urgentă a unui parc industrial, care dispune de suficiente condiţii de realizare şi care, pe lângă diversificarea activităţilor economice, poate genera un număr însemnat de locuri de muncă.

M-am gândit şi am făcut paşi în direcţia documentării pentru ca în scurt timp să exploatăm şi să valorificăm una dintre resursele cele mai importante ale subsolului comunei noastre. Este vorba de piatra denumită “tuf de Dej”, prezentă în structura dealurilor noastre.

Nu în ultimul rând, doresc să schimbăm starea de lucruri în privinţa accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea rurală şi să recuperăm timpul pierdut.Un departament cu acest obiectiv înființat în cadrul Primăriei este pe lista mea de priorități.

4. Ce credeţi că ar fi trebuit să facă până acum actualul primar şi nu a făcut?

În localităţile comunei s-au construit locuinţe moderne, iar cele vechi şi-au schimbat înfăţişarea. Aceasta spune multe despre hărnicia şi emanciparea oamenilor. Din păcate, rolul administraţiei publice locale în acest demers este unul decorativ. Bălăriile se înalţă semeţe pe domeniul public, colbul uliţelor se ridică la trecerea maşinilor, canalele se înfundă la sărăcăcioasele ploi, albiile cursurilor de apă şi văilor sunt pline  de gunoaie, iar  trotuarele prost proiectate se lasă curăţate doar de factorii externi. Această situaţie se acutizează, se extinde şi devine periculoasă. Ordinea şi curăţenia trebuie să domnească şi în comuna noastră. Soluţia transferării acestei probleme doar în zona asistaţilor social nu va da niciodată rezultate.

Nu este singurul domeniu în care administraţia publică şi-a abandonat rolul. Comuna noastră nu mai are fântâni publice, din cauză că administraţia publică a ales să renunţe în timp la câteva zeci de fântâni existente. A preferat să le abandoneze în loc să facă efortul de a le întreţine în conformitate cu legea. Iată cum înţelege administrația acutală să cinstească munca strămoşilor. „Noi nu avem fântâni publice pe raza comunei”, se răspunde cu mândrie.

Comuna Căşeiu pare să fi renunţat la beneficiul culturii. În primul rând, nu există nici un proiect cu această destinaţie, iar resursele alocate din buget sunt ridicole. Se rezumă la plata unui abonament la un ziar local. Rămâne amprenta cultural artistică înaintea şi în timpul campaniei electorale, urmate de sărbătorirea câştigării alegerilor.

La capitolul accesare de fonduri europene, cel puţin în zona Dejului, comuna noastră este codaşă şi este îngrijorător acest lucru, câtă vreme nevoile noastre sporesc an de an, iar condiţia accesării o constituie doar voinţa şi temele bine făcute. Acest lucru a fost demonstrat foarte recent de comunele învecinate, mai bine gospodărite.

5. Ce mesaj aveţi pentru agricultorii din Căşeiu? Cum credeţi că puteţi să-i ajutaţi mai mult pe viitor?

Doresc să le transmit că mă includ ori cel puţin sunt în proximitatea celor ce practică agricultura şi cred în şansa de a reuşi să prosperăm, inclusiv prin folosirea inteligentă a  terenului deţinut de fiecare dintre noi, cei care trăim în mediul rural. Există categoric o diferenţiere dată de: suprafeţele de teren deţinute, de poziţionarea acestora, de interesul fiecăruia cu privire la alegerea modului de exploatare/valorificare, dar cu toţii suntem dependenţi de câteva lucruri pe care, în mod obligatoriu, trebuie să le realizăm în cel mai scurt timp.

În primul rând, prin intermediul Sistemului Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, vom reuşi să cadastrăm şi să înregistrăm în cartea funciară imobilele şi toate terenurile noastre agricole şi forestiere, în mod gratuit. Dar, rămânând la interesul agricultorilor, trebuie să spunem că, după reglementarea situaţiei juridice a terenurilor, APIA nu va mai avea probleme cu achitarea plăţilor aferente, iar tranzacţiile cu terenuri şi imobile nu vor mai implica riscuri.

Accesul în zonele de exploataţie agricolă trebuie asigurat pe drumuri pietruite, după caz betonate sau asfaltate, acelaşi tratament urmând a fi aplicat şi pentru accesul în zonele forestiere. În toate situaţiile, apele pluviale vor fi preluate şi dirijate prin intermediul rigolelor întreţinute corespunzător.

Din cele peste 8.000 hectare de teren cât însumează zestrea comunei noastre, mai mult de jumătate se întinde în lunca Someşului. Această oportunitate nu trebuie să rămână neexploatată, mai ales că există la nivel naţional programe de finanţare dedicate infrastructurii de irigaţii, iar actualele condiţii climatice reclamă găsirea soluţiilor de înlăturare a efectelor secetei şi îmbunătăţirea producţiei agricole.

În vederea asigurării accesului facil la informaţii cu privire la finanţări pentru înfiinţarea de microferme în agricultură, legumicultură, creşterea animalelor, achiziţionarea de maşini/unelte agricole, pentru consultanţă şi întocmirea documentaţiei, dorim să constituim o structură specializată la nivelul primăriei, investită cu întreaga autoritate, astfel ca proiectele să fie realizate cu succes.

Sunt doar câteva lucruri care privesc domeniul agricol, de altfel cunoscute de noi, de toţi, resimţim lipsa lor şi trebuie să alegem între perpetuarea ori trecerea lor în cel mai scurt timp la capitolul rezolvate,  pentru a ne ocupa apoi de alte priorităţi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More