Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ocean Fish reacționează după acuzațiile venite din partea Autorității Sanitar Veterinare. Alerta alimentară este nefondată

0 346

Compania Ocean Fish reacționează la acuzațiile ANSVSA cum că mai multe produse ar fi infestate cu bacteria Listeria. Aceștia au menționat că rezultatele Autorității Sanitar Veterinare sunt incomplete și eronate.

Compania Ocean Fish a transmis un comunicat de presă, răspuns la acuzația conform căreia în 3 loturi din gama “File somon afumat”, marca OCEAN FISH, s-a stabilit detectarea cu Listeria monocytogenes. Reamintim că Autoritatea Sanitar Veterinară a retras cinci tipuri de file de somon afumat contaminat cu Listeria, vândute pe rafturile Kaufland, Auchan, Carrefour și Lidl. Articolul despre aceste controale ale Autorității Sanitar Veterinare îl puteți citi aici.

În acest fel reprezentanții Ocean Fish au anunțat că acțiunile și rezultatele celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară sunt „incomplete și eronate”. Totodată, în comunicat se notează că o astfel de acuzație publică a afectat imaginea și credibilitatea companiei în ochii consumatorilor.

Ne pare nespus de rău că din cauza unui precedent în rândul consumatorilor referitor la detectarea cu Listeria M. în decembrie 2018 a unor produse apartinând concurenței (produse ce nu erau fabricate de unitatea noastră) au fost asociate cu existența acestei bacterii și produsele fabricate de către unitatea Ocean Fish. Fenomenul Listeria M. a declanșat acțiuni în lanț ale autorităților sanitar-veterinare, dornice de a se pronunța și în cazul produselor fabricate de către unitatea Ocean Fish. Însă acțiunile și verdictul acestora sunt incomplete și eronate. Ne pare nespus de rău că s-a permis o astfel de acuzație publică, care ne-a afectat imaginea și credibilitatea în ochii dumneavoastră”, au transmis aceștia.

În continuare, reprezentanții companiei au venit cu explicații asupra fenomenului Listeria și cum s-a ajuns la această situație neplăcută.

Deoarece suntem producătorul lider în acest segment de piață, considerăm că mai întâi de toate suntem obligați să vă explicăm ce înseamnă “fenomenul” Listeria, care este limita superioară admisă a prezenței acesteia în produsele din pește și cum s-a ajuns în această situație neplăcută pentru intreagă piață.Există câteva specii de Somon în lume. Există somon de Atlantic (crescut în apele reci ale Oceanului Atlanticului), iar aici vorbim despre specia “Salmo salar” (originea acesteia este în crescătoriile din Norvegia, Insulele Faroe, Scoția, Danemarka sau Chile) și există somon sălbatic (somonul pescuit în Pacific), iar aici avem 7 specii, dintre care cele mai populare în Europa de Est fiind: Keta, Gorbusha, Sockeye.În situația de față vorbim despre fileurile de somon afumat produse de Ocean Fish din specia “Salmo salar”, adică din somonul de Atlantic.Fabrica Ocean Fish colaborează exclusiv cu furnizori/parteneri certificați de cele mai înalte standarde în segmentul de siguranță alimentară, asta înseamnă că nici un lot de pește nu este procesat dacă nu are în spate un întreg istoric (“fișa medicală” – trasabilitate) al peștelui respectiv. Furnizorii companiei Ocean Fish sunt toți posesori ai certificărilor IFS, MSC și BRC.Colaborăm exclusiv cu crescătoriile care oferă calitatea maximă al acestui pește (somonul de Atlantic) și respectăm întregul flux tehnologic până la transportarea acestuia în cele mai optime condiții în cadrul fabricii din Afumați. Ținem cu strictețe la calitatea peștelui recepționat în unitatea noastră, evident incluzând și somonul în această monitorizare – atât cel de Atlantic cât și cel de Pacific, specii de pește pe care noi le-am procesat primii pentru piața din România, a menționat Alesia Brînzilă, brand director Ocean Fish.

Totodată aceasta a afirmat că În urma controlului desfășurat de către Autoritățile Sanitar-Veterinare săptămâna trecută, ni s-a comunicat faptul că în fabrica noastră (unitatea de procesare a SC OceanFish) testele privind prezența listeriei sunt negative, însă, în 3 loturi de “file somon afumat” din 5 eșantioane, a fost depistată Listeria, dar că unul din Regulamentele Europene, privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare arată că: (2) Produsele alimentare nu trebuie să conțină microorganisme sau toxine sau metaboliți ale acestora în cantități care prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea umană. (3) Regulamentul (CE) nr. 178/2002 stabilește cerințe generale privind siguranța alimentară, conform cărora nici un produs alimentar nu trebuie introdus pe piață în cazul în care este periculos. Operatorii din sectorul alimentar au obligația să retragă de pe piață produsele alimentare periculoase. Pentru a contribui la protecția sănătății publice și pentru a preveni interpretările diferite, se impune stabilirea unor criterii de siguranță armonizate privind caracterul acceptabil al produselor alimentare, în special în ceea ce privește prezența anumitor microorganisme patogene. (5)…In consecință, se impune stabilirea unor criterii microbiologice care definesc caracterul acceptabil al proceselor, precum și a unor criterii de siguranță microbiologică a produselor alimentare care să stabilească o limită peste care un produs alimentar trebuie considerat ca fiind contaminat în mod inacceptabil cu microorganismele pentru care se stabilesc respectivele criterii. (10) CSMVSP a emis, în același timp, un aviz separat privind Listeria monocytogenes. Respectivul aviz recomandă ca obiectiv menținerea concentrației de Listeria monocytogenes în produsele alimentare sub 100 ufc/g. Comitetul științific pentru alimentație umană (CSAU) a aprobat aceste recomandări în avizul său din 22 iunie 2000.

Totodată Societatea Ocean Fish a solicitat Autorităților Sanitar-Veterinare să  pună la dispoziție buletinele de analize prin care să informeze care este cantitatea/numărul de UFC/gram (unități formatoare de colonii) conținute de aceste produse reclamate ca având Listeria detectată. Din păcate, autoritățile nu au dat un răspuns și au transmis companiei Ocean Fish că „nu intră în obligația acestora să ne comunice acest aspect și că nu dețin astfel de laboratoare.”

Privind acest aspect reprezentanții Ocean Fish ne-au transmis buletinele de analiză privind concentrația (numărul de UFC/gram) Listeriei în produsele “file somon afumat” marca Ocean Fish, care sunt sub limita superioară a legii, adică mai puțin de 100 UFC/gram, așadar bune pentru consum, după cum notează cei din conducerea companiei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More